
Μας ρωτήσατε και εμείς σας απαντήσαμε
Μπορεί το χαμόγελό μου να με κάνει να φαίνομαι νεότερος;
To χαμόγελο ενός ανθρώπου είναι κατά κάποιον τρόπο ο δείκτης της ηλικίας του. Το πέρασμα του χρόνου αναμφίβολα αφήνει τα σημάδια του στο χαμόγελο μας, δημιουργώντας φθορές όπως αποτριβές, κιτρίνισμα, ελάττωση του όγκου των δοντιών που έχει σαν αποτέλεσμα να μην στηρίζονται οι μαλθακοί ιστοί όπως πριν και αυτό να δημιουργεί ρυτίδες. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε υφίζηση (κατέβασμα) των ούλων, αποκάλυψη τμήματος της ρίζας των δοντιών, μεγέθυνση των τριγώνων ανάμεσα τους που οδηγεί σε αντιαισθητική εμφάνιση. Μπορούμε να παρέμβουμε αναλύοντας και σχεδιάζοντας το χαμόγελο από την αρχή χρησιμοποιώντας τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής όπως λεύκανση, bonding, όψεις πορσελάνης ώστε να το επαναφέρουμε στην αρχική του νεανική μορφή χαρίζοντας στον ασθενή τόσο την λειτουργική ισορροπία όσο και την αρμονία στο χαμόγελο του.
Η λεύκανση διαρκεί για πάντα; Μήπως κάνει τα δόντια να φαίνονται ψεύτικα;
Παρότι το χρωματικό αποτέλεσμα μετά την διαδικασία της λεύκανσης είναι μόνιμο χρειάζεται κάποια συντήρηση με την πάροδο ενός ή δύο χρόνων. Ανάλογα με τις συνήθειες του ασθενούς όπως κάπνισμα, κατανάλωση τροφών – ποτών με χρωστικές συστήνεται επαναληψιμότητα που περιλαμβάνει έναν καθαρισμό και στην συνέχεια εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα για πολύ λιγότερο χρόνο από ότι αρχικά έτσι ώστε να ενισχυθεί η λάμψη με ελάχιστο κόστος και χρόνο. Οι διαδικασίες λεύκανσης που εφαρμόζονται από τον οδοντίατρο είναι σταδιακού αποτελέσματος εις τρόπον ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο φυσικό αποτέλεσμα καθώς το πολύ λευκό δεν είναι συμβατό με την φυσική εμφάνιση ενός ωραίου και αρμονικού χαμόγελου.
Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια;
Η λεύκανση γενικότερα σαν διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής όταν εφαρμοστεί σωστά τόσο από τον οδοντίατρο όσο και από τον ασθενή εφόσον ακολουθεί με ακρίβεια τις οδηγίες που του συνίστανται. Είναι σημαντικό να ελέγχεται από τον οδοντίατρο ανά τρεις μέρες το αποτέλεσμα παίρνοντας υπόψιν του την μοναδικότητα του κάθε ασθενούς. Μετά την αποκατάσταση της υγείας του στόματος με καθαρισμό και έλεγχο τερηδόνας , ο οδοντίατρος συνιστά προϊόντα λεύκανσης δοκιμασμένα και απόλυτα ασφαλή στην χρήση τους, καθώς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς προϊόντα αμφίβολης λευκαντικής δράσης που μπορούν ν’ αποβούν ακόμη και βλαβερά για την υγεία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μέθοδος με το gel που χρησιμοποιείται και εφαρμόζεται από τον ασθενή στο σπίτι είναι πολύ ήπιας δράσης καθώς δεν βλάπτει την αδαμαντίνη επιδρώντας στις βαθύτερες χρωστικές χαρίζοντας βαθύτερο χρώμα στα δόντια.
Χρειάζεται να αλλάξω τα σφραγίσματά μου όταν τελειώσω τη λεύκανση;
Με την διαδικασία της λεύκανσης επεμβαίνουμε μόνο στο χρώμα του φυσικού δοντιού χωρίς να αλλάζουν χρώμα τα υπάρχοντα σφραγίσματα, η πορσελάνη και το ακρυλικό στην στεφάνη. Για τον λόγο αυτό το πρώτο βήμα σε μια αισθητική παρέμβαση είναι η λεύκανση έτσι ώστε τα σφραγίσματα που θα ακολουθήσουν κυρίως στην πρόσθια περιοχή του χαμόγελου να εναρμονιστούν με το χρώμα των δοντιών μετά την λεύκανση. Υπάρχουσες τερηδόνες στην περιοχή αυτή θα πρέπει να αποκαθίστανται έστω με προσωρινές εμφράξεις πριν την λεύκανση και να ακολουθήσουν αυτής τα μόνιμα σφραγίσματα σε αρμονία με το επιθυμητό χρώμα των δοντιών.
Δεν θέλω να πονέσω στο οδοντιατρείο! Γίνεται αυτό;
Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας ο οδοντίατρος είναι συνυφασμένος με τον πόνο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ασθενείς που κουβαλούν επώδυνες εμπειρίες από παλαιότερες πρακτικές. Στις μέρες μας όμως δεν ισχύει αυτό αφού με την χρήση των τοπικών αναισθητικών εξαλείφεται κάθε έννοια πόνου.
Πρέπει να αλλάξω τα παλιά μεταλλικά μου σφραγίσματα;
Από αισθητικής άποψης τα μεταλλικά σφραγίσματα εμφανίζουν άσχημη εικόνα καθώς μαυρίζει ή γκριζάρει όλο το δόντι. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες, τα μεταλλικά στοιχεία των παλιών σφραγισμάτων θεωρούνται επιβλαβή και πιθανά τοξικά για την ανθρώπινη υγεία. Γι αυτό προτείνεται ν αντικαθίστανται με σφραγίσματα σύνθετων ρητινών που συγκολλούνται στο δόντι το προστατεύουν και του δίνουν φυσική εμφάνιση «αόρατα σφραγίσματα».
Δεν είμαι ευχαριστημένος με το χαμόγελό μου, αλλά δεν ξέρω τι φταίει. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Ο εξειδικευμένος στην αισθητική οδοντίατρος μπορεί να διευκολύνει κάθε ασθενή που δεν είναι ικανοποιημένος με το χαμόγελό του. Αρχικά με την χρήση ενός επιστημονικού ερωτηματολογίου και με μια καλή επικοινωνία διερευνά και προσδιορίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς . Στην συνέχεια μέσω των σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων αναλύει τα κλινικά δεδομένα και αφού συνυπολογίσει όλα τα παραπάνω παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια την εξατομικευμένη για τον ασθενή λύση, δίνοντας την του δυνατότητα να έχει ακριβή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα.
Έχω ακούσει ότι η λεύκανση πονάει. Είναι αλήθεια;
Κατά την διαδικασία της λεύκανσης τα δόντια του ασθενούς έρχονται σε επαφή με ένα gel το οποίο σε κάποιους ασθενείς ενδέχεται να δημιουργήσει μια μικρή ευαισθησία στο κρύο ή στον αέρα συμπτώματα που παρέρχονται άμεσα με το πέρας της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε σε έντονη ευαισθησία να χορηγήσουμε απευαισθητοποιητικά σκευάσματα που την μειώνουν στο ελάχιστο.
Τα λευκά σφραγίσματα είναι τόσο ανθεκτικά όσο τα μεταλλικά;
Τα μεταλλικά σφραγίσματα για πολλά χρόνια επικρατούσαν με μεγάλη επιτυχία. Οι εξελίξεις όμως στα οδοντιατρικά υλικά κάνουν τις ρητίνες πολύ ανθεκτικό υλικό καθώς ανταποκρίνονται εξαιρετικά στις απαιτήσεις της σύγχρονης συγκολλητικής οδοντιατρικής, αναδεικνύοντας τες σε αποτελεσματικά υλικά αφού προστατεύουν και ενισχύουν το δόντι είτε με την μορφή απλών είτε με την μορφή ενθέτων και επένθετων σφραγισμάτων.
Μου λείπει ένα δόντι, αλλά δεν θέλω να τροχίσω τα διπλανά δόντια για να βάλω γέφυρα. Τι μπορώ να κάνω;
Παλαιότερα όταν έλειπε ένα δόντι η πιο συνηθισμένη επιλογή ήταν η τοποθέτηση μιας γέφυρας και πολύ σπάνια η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Τώρα γίνεται ακριβώς το αντίθετο καθώς με το εμφύτευμα εξασφαλίζουμε την ακεραιότητα των διπλανών δοντιών μη τροχίζοντας τα, πράγμα που δεν γίνεται στην περίπτωση της γέφυρας.
